

Je zal misschien al gemerkt hebben dat we hier in de webshop niet alleen yogamatten, maar ook nog andere yogaspullen verkopen. Behalve leuke accessoires die bij de yoga lifestyle aansluiten, hebben we ook een hele resem “props” in de aanbieden.
Maar wat zijn dat nu eigenlijk die props? Waar gebruik je ze voor en heb je ze echt nodig?
Yoga props to the rescue
Ja lap, zie ik je al denken, nu heb ik een yogamat gekocht en ga je me zeggen dat er ook nog een hele hoop andere dingen nodig zijn voor ik yoga kan doen of wat?
Het korte antwoord is nee! Wat je nodig hebt om yoga te doen is jezelf en een mat, that’s it.
Yogaprops zijn de aanvulling op je yoga practice, ze kunnen je helpen om dieper of op een andere manier in de houdingen te raken. Als je yogamat een ijsje is, dan zouden de props de chocolade saus erbij zijn, het maakt alles nog net iets leuker! Je kan props op verschillende manieren gebruiken, in deze blog nemen we een kijkje naar hoe props je actieve yoga practice kunnen ondersteunen. In de volgende blog kijken we dan naar props en hoe ze gebruikt worden in yin en restoratieve yoga, waarbij props nog net wat belangrijker (en in sommige gevallen noodzakkelijk) zijn.
Blokken
Blokken gebruiken we vooral als steun en om de mat als het ware dichter naar ons toe te brengen. Als er houdingen zijn waarbij je je hand (net) niet op de grond krijgt, kan je er een blokje onderin brengen om zo toch stevig te kunnen steunen.
Waarom zouden we dat doen?
Ten eerste is het comfortabeler dan in het ijle te hangen maar het helpt je ook om in de houding te werken. Je leert de spieren te gebruiken die voor de houding nodig zijn en ruimte te creeëren. Hierdoor ben je hard aan het werk om de houding te verdiepen en hem op termijn zonder of met minder ondersteuning te doen.
Het voordeel van blokjes is dat ze stevig zijn en grip houden op je mat.
Hoe werk dat in het echt?
Hieronder een voorbeeld van dezelfde yogahouding zonder en met blok.
In de eerste houding is Maxime heel hard haar best aan het doen om de grond te raken met haar hand. Hierdoor maakt ze geen lengte meer in haar bovenlichaam en klapt de houding dicht. Het doel van de houding (het stretchen van de zijkant van het lichaam en openen van de borst en schouder) wordt moeilijk omdat we focussen op de grond raken. Als we dan in de tweede foto de grond wat naar ons toe brengen, kunnen we openduwen in onze hand en tegelijkertijd lengte in ons lichaam bewaren.
In ons aanbod
Yoga Strap
Een yoga strap is eigenlijk een fancy manier om te zeggen dat je een touw gaat gebruiken. Deze keer niet om de grond dichter naar je toe te brengen maar om stukken van je lichaam dichterbij te krijgen.
Waarom zouden we dat doen?
Ook hier is het meestal comfortabeler om een hulpmiddel te gebruiken. Verder kan je er met een strap ook voor zorgen dat je dieper in de houding kan raken en de stretch beter kan voelen. Soms zijn bepaalde plekken van je lichaam niet flexibel genoeg voor een houding. Dan ga je compenseren en andere plekken van je lijf gebruiken om toch in de houding te raken. Met een strap maken we onze armen een beetje langer, als je dan niet (helemaal) aan bijvoorbeeld je voeten raakt, kan je toch lengte blijven maken.
Straps hebben ook altijd een gesp zodat je het touw vast kan maken en zo zonder al te veel moeite in een houding kan blijven!
Hoe werk dat in het echt?
We geven je hier terug een voorbeeld met twee foto’s, eentje van de houding zonder en eentje van de houding met prop.
Zonder touw zien we dat we het been niet volledig kunnen uitstrekken. Maxime tilt haar schouders van de mat om aan haar voet te raken en creeërt zo spanning in het bovenlichaam. In de tweede foto gebruiken we een strap, zo kan je het been wel uitstrekken. Tegelijk kunnen we onze schouders en armen in de mat laten rusten zodat er geen extra spanning in schouders en nek ontstaat.
In ons aanbod
We gaan dieper in op hoe we props gebruiken in de zachter yogavormen in de volgende blogpost en je krijgt er als bonus wat houdingen voor thuis bij, hoera!